scienceпранаяма

Дъхът е бог

Помисли си кои са трите неща, които те карат да се чувстваш притеснен и стресиран. Повечето от нас нямат проблеми да ги назоват. И хората, които страдат от безпокойство, може да имат най-голямо разнообразие от стимули, които ги вкарват в нервна криза. Докато дълбокото дишане само по себе си все още не е показано да изкоренява дълбоко установени неврози и страхове, то ефективно работи като инструмент облекчаващ симптомите на тези състояния и намаляващ негативния физиологичен ефект на редица стресори. Редовното практикуване на коремно дишане, може да помогне да превърнеш стресовотият физиологичен отговор в релаксиращо състояние с множество положителни ефекти върху здравето и дълголетието.

Как да дишаме за оптимално здраве?

Обикновенно вдишваме около 23000 вдишвания на ден, нека се уверим, че ни дават не само необходимия кислород, но и жизнено-важното ни усещане за сугурност и спокойствие. Harvard Health препоръчва, че най-добре е да дишаме като спящото дете. Ако някога сте наблюдавали малко дете докато спи, сигурно сте забелязали, че коремчето се повдига повече от гръдния кош. Това релаксирано дишане е по-нормалният дихателен модел, които обаче често ни се изплъзва в стресираното ежеднение.

Гръдното дишане е реакция към стрес. Когато усещаме опасност, нашия автоматичен физиологичен отговор “бягай-или-се-бий” се отключва. Дишането ни се учестява, сърцето ни се разтъпква, мускулите ни се стягат, за да ни помогнат да избегнем по-бързо опасността. Същият този отговор, с които сме се измъквали милиони години наред от хищници, в съвременния свят се инициира от заплахите идващи от сметките по кредита, по пълната пощенска кутия, искаща да отговаряте, инциденти в трафика за на път за работа, отношения, новини, световна политика.

Физиологичната реакция на тялото към стрес винаги е била краткотрайна адаптация и никога не е имала за цел да бъде включена непрестанно. Това, което се случва в съвременното ни ежеднение е, че доста често сме в състояние на физиологичен стрес и напрежение 24/7 и ние дори не забелязваме. Знаем, че не се чувстваме добре, че нещата не са съвсем наред, но не можем да индентифицираме от къде идва това усещане. Ако в тези моменти обърнем внимание на дъха си, ще забележим, че той излълва целия ни гръден кош, ребрата и ключиците ни се повдигат учестено, докато коремната стрена е неподвижна и стегната.

Вагус, който блуждае
Един начин да променим нашата реакция към въсременния стрес е като се начуим да дишаме коремно. Това стимулира блуждаещия нерв “vagus”, който се спуска от главния мозък, през врата, гърдите, преминава през диафрагмата и достига до дебелото черво в коремната кухина. Основната му функция е да интергира сигналите идващи от тялото и да регулира физиологичния отговор на релаксация, редуцирайки сърдечната честота и кръвното налягане, понижавайки нивата на стресови хормони в тялото.

Ако искате моментално да усетите ефекта от коменото естествено дишане, (седнете на един стол), наведете се напред и сложете лакти върху коленете. Дъхът автоматично слиза в корема и сърдечната честота се успокоява. Ако сте виждали състезания по лека атлетика, може да сте забелязали, че това е предпочитаната възстановителна позиция на атлетите след особено бърз спринт. Не случайно.

Една лесна мини-стратегия.. за култивиране на коремното дишане е всеки път, когато се почувстваш стресиран, просто за направиш пауза и да поемеш три бавни вдишвания, последвани от още по-бавни и контролирани издишвания. Направете го по начин, които се усеща лесен. Това моментално прекъсва стресовия отговор. След време, коремното дишане създава буферен капацитет, които не позволява толкова лесно да се изпадне в стресова физиологична реакция.

Ако е трудно да усетите какво се случва, дали дивате коремно или не може да разположите една ръка на корема, а другата върху ребрата и с всеки дъх да се стараете ръката върху корема да се повдига малко повече от другата. 10-15 минути на ден могат значително да притъпят острието на ежедневните неволи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *