Dimova Yogatherapy

За мен

 

Като медицински изследовател и специалист, за мен отношението между йога и здраве винаги е било неразривно. Именно стремежът ми да разбера кое ни прави здрави и кое податливи към болести, и търсенето на собственото ми здраве, ме срещна с методите на йога и модерното им приемане от света на интегралната и превентивна медицина. 

Стремежът ми е да предоставям традиционна, безопасна и достъпна йога, с максимален положителен ефект за конкретния индивид, в зависимост от неговите лични предразположености, наличието на мускулни дисбаланси, травми или хронични заболявания.

Формално йога-образование

През последните години, желанието да науча колкото се може повече от директните (и все още живи) ученици на Кришнамачария, е истинската водеща сила в живота ми. Какво е преподавал като йога, какво е здраве, как е подхождал към тялото и ума? Какво е било от значение? И защо?

Формалното ми образование в йога идва от неговата традиция чрез дългогодишните му ученици, семейство Мохан. По настоящем съм част от програмата Svastha Yoga Therapy of Krishnamacharya, която се осъществява в сътрудничество с Dr. Ganesh Mohan (вътрешна медицина) и Dr. Gunter Niessen (ортопед-хирург) и съчетава най-ефективните аспекти на традиционната йога и аюрведа със съвременната медицина. Заедно с тях работя за акредирацията си към Международната Асоциация на Йогатерапевтите (IYTA), като в момента съм част от Европейската Мрежа за Йогатерапия (NYT).

Последната глава от формалното ми обучение (RYT200, Yoga Alliance) бива сложена от друг преподавател от линията на Кришнамачаря, легендарния Simon Borg-Olivier, съосновател на Yoga Synergy. Неговия подход към йога адаптира традиционната уогасана към съвременното тяло, основавайкисе на синергията между физиотерапия, йога и енергетика от т.нар. “вътрешни” бойни изкуства, като Чи-Гонг и Тай-Чи. Този подход се отличава с безопасност за индивида и е в основата на груповите ми класове.

Науката преди йога

Като професионалист и млад учен се формирах в Холандия и Дания, където през последните 10 години се занимавах с молекулярна медицина. Там завърших по-голямата част от образованието си, работата по докторската ми дисертация и започнах ранната си кариера в областта на превентивната медицина. Основната ми експертиза е в сферата на кардио-метаболитните заболявания и системното влияние на храната върху развитието на хронични възпалителни процеси, диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза, затлъстяване, т.нар. метаболитен синдром. Това е и причината в йогатарепия преференциално да работя с хора, страдащи от тези заболявания. Част от работата ми се фокусира върху чревната микробиота и това как чрез храната можем да модулираме нейната активност, за да подържаме оптимално здраве. Повече за работата ми в сферата на чистата наука и медицина може да намерите в Research Gate или PubMed профилите ми.  

Лична практика

За навлизането ми в йога съм безкрайно благодарна на Maxi Meissner, която ме въведе систематично във традиционната майсор практика на ащанга виняса от самото начало. Адаптивният й подход и грижа бяха ключови за възстановяването ми след особено тежък здравословен период. И до днес тя е скъп приятел и съветник за всичко свързано с йога. След няколкото години ежедневна практика в нейната шала, се преместих и продължих да практикувам самостоятелно. Освен с йога, започнах да се занимавам и с катерене и бягане на дълги разстояния, които също се превърнаха в аспект от практиката ми и допринесоха за цялостното ми разбиране за тялото и движението. Страстта към йога подклаждах чрез периодични участия в йога-работилници, няколко от които ме срещнаха с David Garrigues и легендарния Peter Sanson. През 2017 се намерих в шалата на Susanna Finocchiзабележителeн учител от старата школа на K. Pattabhi Jois и Lino Miele, с огромна любов към практиката. Заедно с нея продължих ежедневната си работа към втората серия на ащанга виняса до средата на 2018. Затварянето на нейната шала в Копенхаген се оказа ключово за решението ми да се върна в България и да разпространявам традицията, която ми е дала толкова много.